Akce – na školách 

27.3.2018 j MŠ Žiželice

Při tvorbě svačin nám pomáhaly i maminky, babičky i dědečkové. Děti byli maličké, ale o to víc nadšené. Děti práce velmi bavila, protože to za práci vůbec nepovažovaly. Kromě vaření jsme probírali i téma vitaminy v potravinách a proč jíst ovoce, zeleninu a naopak proč omezit množství cukru v potravinách a nápojích. Moc jsme si to společně užili. Děkuji paním učitelkám za pozvání a budu se těšit zase na další akce pro děti a rodiče. 

 

ZŠ Hvožďany 16. 2. 2018


“Malá škola s velkým srdcem” – tato škola mne osobně opravdu nadchla. Paní učitelky a hlavně paní kuchařky (paní Kovaříková) dělají pro jejich žáky maximum. Jejich školní jídelníček, z výživového hlediska byl na výbornou, z prvořídních surovin. Dětem pečou i domácí chléb, který jsme i využili při projektovém dni. Báječné!…to jsou slova lektorky Petry Školové.

 

ZŠ Hvožďany 16. 2. 2018


“Malá škola s velkým srdcem” – tato škola mne osobně opravdu nadchla. Paní učitelky a hlavně paní kuchařky (paní Kovaříková) dělají pro jejich žáky maximum. Jejich školní jídelníček, z výživového hlediska byl na výbornou, z prvořídních surovin. Dětem pečou i domácí chléb, který jsme i využili při projektovém dni. Báječné!…to jsou slova lektorky Petry Školové.

 

ZŠ Satalice, třída 3. B 23. 2. 2018

 

Druhý projektový den v ZŠ Satalice byl trochu hektičtější a děti byly myšlenkami u hokejového zápasu českého týmu na olympijádě :-D. Přesto jsme si společně nachystaly chutné zdravé svačinky. Děti jich většinu zblajzly a pochvalovaly si, jak byly výborné, nabídly také kuchařkám z jídelny a paní kuchařky byly naprosto nadšené naší pomazánkou z řepy a tuňáka.

S dětmi jsme také probrali j zásadní informace o tom, komu koluje v žilách limča a komu krev obsahující vodu a proč bychom právě tu měli pít a také jsme nezapomněli zkontrolovat aktovky a kouknout, zda se v nich nenajde nějaká mlska. Našlo se jich hned několik a proto jsme se jim koukli na zoubek a zkontrolovali kolik cukru a také chemie obsahuji. Abychom si množství cukru uměli představit, vyskládala jsem dětem kostičky cukru podle toho, kolik jich obsahují a bylo to velké překvapení. A o tom kolik cukru je v limonádách se vedla dlouhá debata a pro děti to bylo veliké překvapení a dušovaly se, jak se jim budou vyhýbat. Byla bych mod ráda, kdyby tomu tak skutečně bylo a rodiče je v tom podpořili.

 

ZŠ Satalice, třída 3. B 22.2.2018

My jsme žáci třetí Bééé, svačiny si zkoušíme… 🎶. I tak bychom mohli shrnout dnešní projektový den v ZŠ v Satalicích, ale nevystihlo by to tu krásnou atmosféru celého dne a to by byla škoda. Krásný projektový den, nadšení strávníci i kuchtíci.

Prozkoumali jsme také aktovky a našli v nich nějaké ty pamlsky od rodičů a děti se zděšením v očích zjistili, že jedna malá oplatka s ala tvarohovou náplní obsahuje 30 surovin! Spousta chemie, kterou naše tělo nepotřebuje  a tak jsme si krásně popovídali o tom, co můžeme každý den pro svá těla udělat, aby byla dlouho zdravá a spokojená

                        

ZŠ Mikoláše Alše, Suchdol 2.2018

Škola je umístěná v klidné části Suchdola. Je to rozlehla budova s vlastní jídelnou a cvičnou kuchyňkou, kde se odehrával projektový den.Děti i paní učitelka se na den moc těšily a na práci s nimi to bylo vidět. Se zaujetím poslouchaly, když se mluvilo o sladkostech, vymýšlely sami jaké zdravé varianty by mohly jíst. Letáčky o přidaném cukru se jim líbily, každý si ho chtěl alespoň na chvilku půjčit. Při povídání o pitném režimu všichni hlásily, co mají k pití – čaj , vodu, někdo šťávu. Během celého dopoledne děti pily a byly pobízeny.Samotná příprava svačinek je bavila, moc se jim líbily zástěry a některým i čepičkyNejvíce chutnal bulgur s ovocem ale pomazánky měly také skvělý úspěch!Paní učitelka byla spokojená a děti prý byly nadšené.

 

ZŠ Boženy Němcové Jaroměř 15. 2. 2018  

                     

V Jaroměři na Zš Boženy Němcové opět po týdnu proběhl projektový den s další třídou prvňáčků. Děti byly velmi šikovné, samostatné. Kromě výroby pomazánek a salátků jsme se hodně bavily o buňkách a o tom, zda potřebují pro svůj život vodu. Přišly se na nás podívat děti z té třídy z minulého týdne a pomohly namotivovat i tyto kamarády k dodržování minimálně jednoho dne v týdnu, kdy budou nosit k pití jen čistou vodu. Vyhlásily jsme tedy i v této třídě vodní středu. Společně touto myšlenkou chtějí „nakazit“ celou školu.

 

MŠ Kopidlno 12. 2. 2018

          

Tato akce zaujala více maminek a veřejnost, takže byli jednak diváci, ale i pomocníci, jelikož se to týkalo opravdu malých dětí, od 2,5 do 6let. Při povídání o pitném režimu se nepřihlásil nikdo, kdo by nejraději pil vodu, nakonec si ale se mnou připilo na zdraví vodou většina dětí a někteří chtěly i přidat . Někteří děti se zrovna netvářily na čočkový salát, tuňáková s červenou řepou zmizela ale velice rychle. Dopoledne bylo opravdu příjemné.

 

ZŠ Boženy Němcové Jaroměř 8. 2. 2018                        

Velmi šikovní prvňáci v Jaroměři dnes vyráběly svačinky. S ničím neměly problém, vše jim šlo krásně od ruky. Uměly krájet vše na maličké kousky, takže se pomazánky pak velmi dobře mazaly na celozrnné chlebíky. Ochutnávat přišla i jedna maminka a babička. Tato třída má velmi příjemnou paní učitelku, která je vede k samostatnosti, dává jim prostor pro vlastní nápady a ony ji to vrací svou šikovností. Vede je ke zdravé výživě, komunikuje toto téma i s rodiči. Téměř každý den jim opička kouká do svačinových krabiček a hledá tam ovoce a zeleninu. Na sladkosti prý vyplazuje jazyk. I přes to všechno jsme dnes vymyslely společně další prostor pro vylepšení a to, že každou středu si děti přinesou k pití jen čistou vodu. Na toto totiž ještě nejsou zvyklé. Ale velmi ochotně si vzaly svoje kelímky, napustily si vodu z kohoutku a společně jsme si všichni připili na zdraví. Na závěr kromě diplomů a vařeček dostaly děti také krásné nové materiály od Státního zdravotního ústavu týkající se obsahu cukru a soli v jídle.

 

MŠ U Zámku v Chlumci nad Cidlinou 6. 2. 2018

Předškoláci z MŠ U Zámku v Chlumci nad Cidlinou mě vzali mezi sebe na celé dopoledne. Byl to skvělý den! Děti i paní učitelky byly moc fajn. 🙂 I takhle malí človíčci se skvěle zhostili role kuchařů a kuchařek. Dětem to šlo báječně a co si „uvařily“, to si také snědly. Chutnala jim i čerstvá červená řepa, tuňák, bulgur, čočka…s ničím neměly problém. Děti dostaly letáčky, které informují o množství cukru v nápojích a potravinách. Rozebíraly jsme vhodné a nevhodné varianty sladkostí a nápojů. Děti hádaly, kolik kostek cukru je v kole, džusu apod. Bylo to moc zajímavé povídání.

 

 

                        

MŠ Jinolice u Jičína 24.1.2018                             

                                       

Tentokrát připravovaly svačinky děti od 2,5let až po předškoláky. I ti nejmenší děti se snažily přiložit ruku k dílu a nenechat se zahanbit. Nejen paní učitelky, ale i paní ředitelka dětem přečetly recepty a pomáhaly jim se složitějšími úkony, jako nakrájet pečivo apod. Ale děti si poradily i se strouháním řepy, jablek a krájením zeleniny. Jako vždy první zmizela růžová pomazánka s červenou řepou a tuňákem a trochu překvapivě pórková pomazánka se slunečnicovými semínky. Sama paní kuchařka se divila, jak děti baštily čočkový salát. Nechybělo ani povídání o cukru. S dětmi jsme si připily na zdraví čistou vodou. I na to, že se jednalo o velice malé děti, přesně věděly, co vše může způsobit cukr – od zkažených zoubků, až po velká bříška :-). 

 

                        

                            

                                                                 Speciální MŠ Brejličky Kladno 23.1.2018

Nejprve jsem měla přednášku pro rodiče o tom, jak dětem prakticky zařadit zdravé svačinky do každého dne, aby jim chutnalo a krabičky se svačinou nosily ze školy prázdné…
Jak šikovně zapojit děti do nakupování v jiných regálech, než v těch se sladkostmi 
a jak omezit příjem cukru nejen u dětí ale i v celé rodině. 
Pak jsme si připili čistou vodou a vrhli se do přípravy zdravých svačinek společně s těmi nejmenšími…

Šlo jim to báječně a všem moc chutnalo!

 

                        

22. – 24.1.2018 MŠ Blanická                          

Děti předškolního věku ve školce na Blanickém předměstí v Táboře, mne překvapily, jak byly vzručné a jejich výsledné svačinky byly nejen krásné, ale hlavně moc dobré. Nejprve však předcházelo povídání o zdravém životním stylu, o pitném režimu a potravinách bez přidaného cukru a chemie. Mezi povídáním a vytvářením svačinek, jsme si s dětmi zacvičili a protáhly tělíčka.

 

                             

5. 1. 2018 Masarykova ZŠ a MŠ Malá Čermná

Vesnička Malá Čermná nedaleko Borohrádku má opravdu úžasnou školu s nádherným pedagogockým kolektivem, kuchařkami, dětmi a paní školnicí. To je taková souhra! V počtu 40 dětí byl 1.projektový den tohoto roku 2018 tak krásný a povedený! Několik rodičů i babička byly ochutnávat v průběhu dopoledne velmi povedené a krásně nazdobené svačiny. Na závěr děti předvedly divadýlko a představily svoje svačinky. Vyšel nám čas i na hovory o souvislosti energie a cukru, jeho zdrojích a vhodnosti.

 

Projektový den – 21.12.2017 v ZŠ Čekanice

Základní škola v Čekanicích, v Táboře je škola s rodinnnou atmosférou. Děti z Čekanic jsou vždy moc šikovné. Paní učitelky je vedou k samostatnosti a k všeobecnému rozhledu. Žáci pátých tříd mne překvapili, kolik toho věděli o zdravém životním stylu a co způsobuje nadbytek cukru ve stravě a pitném režimu.

 

20.12. 2017 ZŠ Milady Horákové Hradec Králové

Ve 3. třídě byla prima předvánoční atmosféra a práce šla dětem skvěle od ruky. Se vším byly rychle hotovy a těšily se na ochutnávání. Spolupráce ve skupinkách byla příjemná. A při rozhovorech o zdraví, správných potravinách, pitném režímu a cukru bylo znát, že jsou děti vnímavé a mají už ve svém věku pěkný přehled o tom, co je vhodné a co ne…i když to dodržování není vždy tak jednoduché. 

Z dárečků v podobě vařeček a diplomů i magnetů s logem měly velkou radost. 
Z letáčků od SZÚ studovaly, kolik času by musely běhat, aby zpracovaly např. láhev coly, donut a pod. Velmi je překvapilo, kolik cukru některé potraviny skrývají. 

                      

 

20.12. 2017  ZŠ Chýně 
Vzhledem k předvánočnímu a zimnímu období bylo hodně žáků nepřítomno a tak jsme s paní učitelkou oblékly zástěry i čepice a s dětmi připravily svačinky pro ostatní spolužáky z jiných tříd. I přesto, že dětí bylo méně, zvládly to na jedničku. Ochutnaly i suroviny, které v nich nevzbuzovaly důvěru jako například tuňáková pomazánka a pak k jejich údivu, mile překvapila! Projektové dny mají opravdu velký smysl, neboť dětem opravdu prospívá, když mohou připravit svou svačinku samy a pak mají i jiný postoj k ochutnávání. Opět bodovala i většinou né moc oblíbená čočka. Salát, který děti z čočky připravily, se dostal mezi neojoblíbenější recepty. 

 

18.12.2017  ZŠ Zvole

Tentokrát si zdravé svačinky připravili žáci ze 4. třídy. Projektový den jsme zahájily přípitkem čisté vody a pustili se s chutí do vaření. Dětem šla práce báječně od ruky a nebránilo nám ani to, že projektový den probíhal ve třídě. Na závěr jsme si ohodnotili všechny svačinky a hlasovali jsme o tu nejlepší. Je to úžasné, ale opět vedl čočkový salát a pomazánky dopadly nerozhodně, neboť se všechny moooc povedly. Děti si nakonec také připravily hrané reklamy na pro jejich svačinku. Byl to krásný den plný radosti a dobrého jídla.   

  

  14.12.2017 SŠ Kladruby nad Labem

 Opět jsem strávila celé dopoledne se studentkami SŠ Chovu koní a jezdectví v Kladrubech n.L. Během 14 dnů jsem tady byla už po druhé. Díky prima atmosféře to byl opravdu krásný den. S holkami z jiných ročníků jsem měla přednášku o tom, jak si správně sestavit zdravý a vyvážený jídelníček a v čem se ve výživě nejvíce chybuje.

Probraly jsme i vážnější témata (anorexie, omezení potravin z jídelníčku kvůli zdravotním potížím). Mimo jiné jsme řešily i jídlo a sport, cukr v nápojích a potravinách a mnoho dalšího.

Po semináři jsme se pustily do tvoření zdravých svačin, které děvčatů moc chutnaly. Zpočátku se obávaly tuňáka a řepy, ale byly mile překvapeny. Holky připravily čočkový salát, bulgur s ovocem a řeckým jogurtem, tuňákovou pomazánku s řepou, lučinovou pomazánku s pórkem a rajčaty a pomazánku z čerstvého sýru a papriky.

13. 12. 2017 ZŠ Milady Horákové Hradec Králové 

Tito třeťáčci byly velmi šikovní a rychlí ve své práci. Navzdory své hlučnosti vždy věděly, co mají dělat a jak to mají dělat. Měly své vlastní nápady a všechny svačinky chutnaly výborně. Bohužel u mnoha z nich byly lahvičky s pitím naplněny sladkou hnotou. Na otázku, kdo pije i čistou vodu se hlásiliy skoro všichni…ovšem byl zde i názor, že po vodě je holčičce špatně. Dokonce děti věděly, že buňky se skládají z vody a tělo se také skládá z vody…takže povědomí mají a teď to jen zapracovat více do praxe 🙂

6. a 13. 12. 2017 ZŠ Plzeň

Dva projektové dny Pestrá strava proběhly v 10. školní jídelně v Plzni Martiny Korejčkové – nutriční terapeutky), která si odpoledne s dětmi i paní ředitelkou, která pomáhala, velmi užila, protože děti byly šikovné, příprava svačin je bavila a největší úspěch měla tuňáková pomazánka s řepou! Děti ocenily i dárečky – nevíce vařečku s logem CEFF a partnera Makra. Je skvěléšířit myšlenku toho, že i zdravé svačiny můžou skvěle chutnat!

 

  

7. 12. 2017 Kladruby n. Labem

 

Slova lektorky Martiny Jandové: Dne 7.12.2017 jsem strávila celé dopoledne se studentkami SŠ Chovu koní a jezdectví v Kladrubech n.L. S holkami jsem měla přednášku o tom, jak si správně sestavit zdravý a vyvážený jídelníček a v čem se ve výživě nejvíce chybuje. Probraly jsme i vážnější témata (anorexie, omezení potravin z  jídelníčku kvůli zdravotním potížím). Mimo jiné jsme řešily i jídlo a sport, cukr v nápojích a potravinách a mnoho dalšího). Po semináři jsme se pustily do tvoření zdravých svačin v rámci projektu Pestrá strava.  Byl to opravdu krásný den, který měl opravdu smysl. Ještě jednou všem holkám i paní učitelce děkuji, moc jsem si to užila.

6. 12. 2017 ZŠ Milady Horákové Hradec Králové

 

VIDÍTE, JAK SI DĚTI PŘEDSTAVUJÍ IDEÁLNÍ SVAČINY? TY JSOU NÁDHERNÉ, CO?
A proč mívají v krabičkách sladkosti a chleba se salámem? Možná proto, že do včera nedostaly možnost ukázat svoji představu:-). Teď už mají ale i recepty a vařečky, tak to zvládnou i doma s rodiči. Při diskusi o potřebě cukru velmi dobře projevily své znalosti o tom, že cukr najdeme i v ovoci a že ho potřebujeme na energii. 

30.11.2017  ZŠ v Chlumci nad Cidlinou

Tento projektový den patří k těm nějvíce zdařilým. Největší zásluhu na skvělé atmosféře měly úžasné děti ze 4. ročníku pod vedením paní učitelky Markéty Nováčkové. Děti byly už od první chvíle natěšené a skvěle spolupracovaly. Sice se skupinka, která si vylosovala pomazánku z čerstvé červené řepy s tuňákem, nejprve zalekla, ale nakonec jim moc chutnala a snědla se do posledního sousta. 🙂 Nejen, že jsme s dětmi připravili skvělé svačinky, které připraví i doma rodičům (slíbily to) :-), ale zároveň jsme probrali pitný režim a jak je na tom cukr v potravinách a nápojích.

 

 

29.11. ZŠ Milady Horákové Hradec Králové

Na ZŠ Milady Horákové v Hradci Králové pracovaly děti ze 3. třídy na svačinkách. Každý dle svých schopností. Projevily se zde velké rozdíly ve zručnosti způsobené pravděpodobně přístupy v rodinách. Ve cvičné kuchyňce nás navštívila i paní z Makra, paní zástupkyně školy a také paní učitelky z jiných tříd. Zde neměly děti svoje lahve s pitím a nikdo z nich neměl vůbec ádný problém s konzumací čisté vody. Hotové svačinky pak nesly děti na ochutnání i kuchařkám, kde sklidily velkou pochvalu. Ve třídě jsme pak společně hovořili o cukrech v potravinách a v těle, jaký má smysl a kde všude ho najdeme. I zde byly velké rozdíly ve znalostech a povědomí o zdravém stravování. 

24.11. ZŠ Chýně

Dne 24. 11. 2017 proběhl druhý projektový den v Zakladní škole Chýně s prvňáčkama + s dětmi z přípravné třídy. 
Projektový den jsme zahájili přípitkem čisté vody a pustili se s chutí do vaření. Děti byly šikovné a zvládly vše jen za naší drobné asistence. Krájení ostrým nožem jim šlo krásně od ruky a připravené svačinky všem moc chutnaly. Čočokový salát sklidil velký úspěch a jáhlová svačinka nepotřebovala ani dosladit medem. Dětem stačily pouze zralé banány s jablíčky a trochou skořice. 

20.11. ZŠ Chýně

  

 

Dne 20. 11. 2017 proběhl projektový den v Zakladní škole Chýně s prvňáčkama. 
Byly to opravdu šikulky a šlo jim to krásně od ruky. 
Pomazánky i saláty se jim moc povedly. Hlavně čočkový jim tak moc zachutnal, že se po něm jen zaprášilo.
Pili jsme všichni celé dopoledne čistou vodu a lahvičky se šťávou zůstaly ve třídě ? Velké díky patří nejen paní učitelce a paní asistentce, ale i paní Markétě Růžičkové a paní Nicole Lukáškové, které se přijely podívat na projektový den a úžasně se do něj zapojily tím, že dětem asistovaly při tvoření. Byl to báječný den, který jsme si všichni moc užili.

16.11.  ZŠ Nové Město.

S dětmi jsme připravovali zdravé svačinky, které dětem opravdu moc chutnaly. Největší ohlas byl na pomazánku z čerstvé strouhané řepy s tuňákem. Děti byly nejprve zděšené a moc se jim do řepy s tuňákem nechtělo, ale nakonec se snědla do posledního sousta jako první. Hlavní důvod, proč dětem vše tak chutnalo byl fakt, že si vše připravily úplně samy. Měly pocit důležitosti a hrdosti, že to zvládly. Zapojte i své děti do kuchyně uvidíte, že budou nadšené a že nakonec snědí i to, čím by jinak opovrhovaly. Největší zděšení nastalo, když jsme probírali téma, kolik cukru se nachází v nápojích. Děti se po nově získaných informacích napily z čerstvě natočené vody z kohoutku. 🙂 Celé dopoledne probíhalo v příjemné atmosféře i díky paním učitelkám.

a  

 

14.11.2017 ZŠ Karlova v Novém Bydžově

Slova lektrorky Martiny Jandové: Strávila jsem skvělé dopoledne s dívkami z 8. tříd ze ZŠ Karlova v Novém Bydžově. Nejprve se holky dozvěděly, jak zdravě a šetrně se chovat k životnímu prostředí. Následně jsme měly seminář na téma: Jak si správně sestavit zdravý jídelníček a jaké jsou časté chyby ve stravování. Důležitou součástí semináře bylo i probrání tématu: „Cukr v potravinách“. Poté jsme se pustily do tvoření zdravých svačin v rámci projektu Pestrá strava. Holky si do školy přinesly i svoje oblíbené recepty, ze kterých na konci dne zhotovily elektronickou kuchařku. Byl to opravdu krásný den, který měl opravdu smysl. Ještě jednou všem holkám i paní učitelce děkuji, moc jsem si to užila a věřím, že holky také.

 

13.11. ZŠ Zvole

  

V pondělí 13. 11. 2017 se konal projektový den ve třetí třídě v ZŠ Zvole. Projektový den se moc vydařil, děti si pochvalovaly recepty, sladkou svačinku nebylo ani potřeba dosladit medem, dětem stačil na doslazení pouze sladký banán a jablíčka. Všem moc chutnalo. Nejkrásnější moment z projketového dne byl, že jedna holčička, která nejí ryby, připravila tuňákovou pomazánku a díky této zkušenosti přestala mít strach z ochutnávání ryb a nakonec si tuto pomazánku velice oblíbila. Celý projektový den s námi strávil také novinář Martin Srb z Českého rozhlasu. Pro děti to byl opravdu krásný zážitek, což vyjádřily úžasnou větou , že by rády místo 4hodinového programu nejlépe 10 hodinový.  

10.11. ZŠ Horní Brno

 

ZŠ Horní Brno je škola, která se velmi aktivně zapojuje do akcí týkajících se výživy. Předností školy je naprostá otevřenost vůči novým a smysluplným projektům z oblasti zdravého stravování dětí.

Tato třída měla projektový den již minulý školní rok, takže jsme měli možnost navázat na předchozí zkušenosti dětí. Na začátku dne jsme si připomněli informace projektu Pestrá strava a CEFF a děti se daly do práce. Během dopoledne děti velmi zvědavě prohlížely výstavku produktů s množstvím cukru v nich obsaženého. Děti byly velmi pracovité a naučily se připravovat nové pokrmy, které jim chutnaly. Myslím, že pro děti byla tato aktivita opět velkým přínosem. Abychom podobným způsobem mohli ovlivnit i rodiče, tak jsme již na ZŠ Horní naplánovali vzdělávací odpoledne pro rodiče v příštím roce.

 

 

9.11. 2017 ZŠ Všehrdova Lovosice

Projektový den se uskutečnil netradičně, odpoledne a v tělocvičně školy.

Zúčastnilo se ho 29 žáků 5. tříd a o hodinu a půl později přišli hosté – 18 rodičů. Děti měly suroviny a recepty připravené na stolcích, a po krátkém povídání o projektu se pustily do práce. K pití měly připravené džbány vody s kolečky citronu.

Když se dostavili rodiče, modelové svačinky byly nazdobené a jednohubky připravené. Děti rodiče přivítaly ve svých kuchařských převlecích a s náležitou pýchou svačinky představily. Dokonce rodičům i zazpívaly!

Rodiče byli seznámeni s účelem projektu a se surovinami, které byly použity. Pak se společně ochutnávalo. Nakonec jsme ještě stihli krátce pohovořit o aktivitě NeMocCukru a rozdat plakátky a magnetky.

Vzhledem k pokročilé hodině se po několika konkrétních dotazech hosté rozloučili a odvedli si děti domů. 

ZŠ Horní Brno 6. 11. 2017

Po úvodním slovu o projektu Pestrá strava a CEFF jsme započaly s tvořením pokrmů podle receptů. Děti se aktivně zapojovaly a aktivně komunikovaly. Všechny děti byly velmi pracovité a snaživé. V průběhu dopoledne se mohly děti seznámit s množstvím cukru v jednotlivých potravinách, což je velmi zajímalo.  Děti připravily krásné a chutné svačinky podle nových receptů a přišla s námi natočit reportáž i Brněnská televize B-TV. Děti připravily velmi chutné svačiny a nakreslily reklamní plakáty. Při prezentacích reklamních plakátů nám děti prozradily, že do receptu přidaly ještě jednu důležitou ingredienci a to je láska, což se jistě projevilo na kvalitě výrobků i celé jejich práce.

 

 

                 

 

ZŠ Úštěk 6. 11 .2017

 

Projektový den začal ve školní jídelně, kde jsem nejdříve čtvrťáky seznámila s projektem a jeho účelem. Chvíli jsme si povídali o surovinách, které budeme na svačinky používat a proč právě tyto. Pak se děti rozdělily do skupin, tří chlapeckých a dvou dívčích, a pustily se do práce. Byly velice zaujaté a šikovné. K pití jsme měli připravené džbány vody s kolečky citronu. Ke konci vaření se přišly podívat dvě maminky, z toho jedna s miminem. Obě s námi také ochutnaly a mimino si pochutnalo na sladké svačině bez cukru. I paní kuchařky a paní ředitelka stihly ochutnat, na ostatní pedagogy už nezbylo. Že všem chutnalo, o tom svědčily rychle vyprázdněné tácy. A nikomu nevadilo, že chlapci ozdobili pomazánku s bazalkou i koprem.

 

Po svačině jsme se přesunuli do třídy a tam děti individuálně kreslily svůj projektový plakát. Ty následně hodnotila „odborná porota“ a z každé skupiny vyšel jeden vítězný na nástěnku.

 

V poslední části dne jsme se učili číst výživové hodnoty na obalech a uspořádali soutěž ve skupinách. Děti tipovaly množství kostek v různých potravinách a sladkostech a občas se nestačily divit. Na závěr dostaly diplomy, propagační materiály a magnetky a společně jsme se vyfotili.

 

Jak paní ředitelka a paní učitelka, tak pracovnice školní jídelny byly velmi milé a vstřícné a je zájem o další spolupráci.

 

 

ZŠ B. Němcové Jaroměř 8. 11. 2017

Projektový den Pestrá strava ve 3. třídě byl mimořádně vydařený. Krásné vztahy, které panují mezi dětmi vzájemně a také mezi paní učitelkou a dětmi, jsou takovým balzámem v dnešní době. 
A práce s malými kuchaři byla moc příjemná. Byly samostatné, zručné a rychlé. I úklid leckdy velkého nepořádku zvládly perfektně. 
Pomazánky se  povedly a některé děti odvážně ochutnaly i to, do čeho se jim původně vůbec nechtělo. 
Skvělá byla i diskuze o vlivu cukru na jejich tělo, o jeho potřebě, množství a zdrojích. Samy navrhovaly alternativy k bonbónům, zmrzlině. Vymyslely sušené i čerstvé ovoce, za zmrzlinu by počítaly i zmraženou vodu, ale nepohrdly by ani tvarohem či jogurtem rozmixovaným s ovocem a zamraženým ve formičkách. A s hrdostí hlásily, kdo z nich pije čistou vodu, kdo neslazené čaje a ti ostatní se nad tímto tématem alespoň zamyslely. 
Velmi milé bylo, že v průběhu dopoledne přišlo i několik rodičů a prarodičů ochutnat, ofotit si recepty a pochválit děti při jejich práci. Také paní učitelky a vychovatelky z vedlejších tříd přilákala vůně a přišly ochutnat. Hned hlásily, že také budou chtít takové dopoledne ve svých třídách.

                 

MŠ Malé Svatoňovice 1. 11. 2017

Projektový den probíhal s malými školkovými dětmi a jejich rodiči v průběhu odpoledne. Všichni byli šťastní při společném tvoření. Poznala jsem, že tyto děti mají štěstí, protože je rodiče i doma pouští do kuchyně. Uměly totiž skvěle pracovat se struhadlem i nožem. Krásně mazaly a zdobily svačinky. A hlavně s velkou chutí je pak i snědly. Sotva zbylo na ochutnání pro rodiče. Pomazánky málem snědly dříve, než se namazaly na chlebíčky pro ostatní. A co teprve „sladký“ dezert, bez cukru…ten zmizel tak rychle, že rodiče neměly šanci. V této školce mají děti připraveného tučnáka s barelem s vodou a čekají frontu, až si budou moct samy napustit. Jsou na vodu zvyklé a to je moc dobře.

                

Gymnázium Vrchlabí 23. 10. 2017

Dne 23.10.2017 proběhl Projektový den Pestrá strava bez zbytečné chemie ve Vrchlabí. Dorazili žáci 1.ročníku Komenského gymnázia ve Vrchlabí. Přes počáteční nedůvěru, kterou děti ke zdravé stravě měly, se chopily receptů a daly se do práce. Děti pracovaly samostatně, paní učitelka dětem do vaření nezasahovala a vše zpovzdálí sledovala. Děti si hravě poradily nejen s přípravou receptů, ale především se zdobením a aranžováním hotových svačinek. Některé děti se pustily do jídla ještě než byly vyzváni k ochutnávání a opravdu nic nezbylo. Jelikož vše probíhalo za účasti zástupců z Makra, měli jsme k dispozici mikrofon, takže děti měly možnost představit svá díla pěkně nahlas a neměly problém tímto způsobem se prezentovat. Poté, co bylo vyfoceno a snědeno, dostali žáci za úkol odhadnout kolik kostek cukru je v nápoji typu Coca-Cola, v balení bonbónu a v koblize. Nejdříve tipovali hodně opatrně, ale poté, co jim bylo doporučeno, s cukrem nešetřit, měli dost přesné odhady.

   

Dětský domov Jablonné v Podještědí 15. 10. 2017

 

Děti byly moc šikovné, se vším si věděly rady. Velké díky patří jejich ,,tetám“, se kterými tvoří velkou rodinu. Je vidět, že jsou zvyklé se učit o sebe postarat. Při přípravě svačin byly samostatné a projevovaly velký zájem o nové informace. Lektroka s nimi hovořila o výživových hodnotách, o obsahu základních složek potravin včetně obsahu cukrů v různých druzích pokrmů. Snažily se odhadovat obsah kostek cukru v sušenkách, nápojích a často zůstaly až v údivu. Informace si vzaly k srdci a připíjely si na zdraví skleničkami s čistou vodou. 

 

ZŠ a MŠ Velemín 11. 10. 2017

Dětem se evidentně vaření líbilo, o velké přestávce se přišlo podívat i pár maminek a babiček a vypadaly docela nadšeně. Další ohlasy mám ze školní družiny, prý čtvrťákům chutnalo i to, co normálně nejedí. (Až na jednu holčičku, které prý nechutnalo NIC).

Děti byly velmi zaujaté, je to vidět i na fotkách. Učitelky s nimi prý také vaří a občas dokonce i nakupují.

Vzhledem k tomu, že má ředitelka školy zájem o další projektový den i s rodiči, usuzuji, že byla spokojená a projekt splnil očekávání.

ZŠ Nedvědice 9. 10. 2017

Projektový den probíhal ve čtvrté třídě. Na začátku dne jsem děti seznámila s projektem Pestrá strava a CEFF. S dětmi jsem komunikovala o jejich současném stravování a návycích. Tato skupina dětí se na projektový den velmi těšila a to se promítalo i do celkové pracovní atmosféry. Děti byly tak nadšené a pracovité, že plnily zadané úkoly maximálně pečlivě a velmi rychle. Jedna skupinka dívek dokonce vytvořila v daném čase dva druhy salátů. Díky pracovitosti dětí jsme vytvořili i více reklamních plakátů, protože si někteří nakreslili svůj vlastní plakát, někdo pracoval ve dvojici a někdo ve skupině. Reklamu na svoji svačinku děti prezentovaly individuálně před celou třídou. Na závěr dostaly informační letáky, vařečku a certifikát za účast.

                       

ZŠ Nedvědice 6.10. 2017

Na začátku dne jsem děti seznámila s projektem Pestrá strava a CEFF. Aktivně jsem s dětmi komunikovala o jejich současném stravování a návycích, aby se děti se nadšeně zapojovaly. Během společného dopoledne se nám podařilo vytvořit pozitivní pracovní atmosféru a velmi chutné svačiny. Tyto výrobky měly možnost degustovat paní kuchařky, učitelky i paní ředitelka, kterou projektový den velmi zaujal. Následně děti nakreslily svůj reklamní plakát, který prezentovaly před celou třídou. Na závěr dostaly spoustu informačních letáků o hodnotách cukru a obsahu v jednotlivých potravinách, vařečku a certifikát za účast.

ZŠ EDEN, Praha 20. 4. 2017

V této škole učila Míchaela Nehasilová děti, jak si správně připravit svačinu, aby měly energii a nechtělo se jim při vyučování spát. Návod měly napsaný i na tabuli.

.

 

ZŠ DObříchovice, 19.4..2017

Projektový den v Dobřichovicích se vydařil. Děti byly šikovné a nadšené z nových receptů. Především byly překvapené z pomazánky z červené řepy, neboť se jim líbila kyselo-sladká chuť v kombinaci s citronem. Projektový den nám zpestřila paní Večeřová s ochutnávkou 100% džusů, kde děti opět překvapila chuť řepového.
Myslím, že řepu děti zařadí do svého jídelníčku už s chutí a nebudou se její chuti bát, jako tomu bylo doposud. 

ZŠ Černošice, Praha 11.4..2017

Děti si tentokrát vyslechly přednášku o tom, jak si poskládat svačiny. Učily se číst etikety se složením a moc dobře chápaly, že některá jídla jsou chemická a některá ne.

.

.

ZŠ Litvínovská 500, Praha 3.4..2017

Den se zkušennou výživovou poradkyní Špěpánkou Čápovou proběhl skvěle, protože ona umí s dětmi výborně pracovat a vysvětlovat jim vliv cukru na jejich zdraví, ukazuje jim vše názorně a prakticky. 

ZŠ Eden Praha 10 24.2.2017

Dnešní den se opět vydařil, děti byly moc šikovné. Sice na začátku nikdo nechtěl vařit tuňákovou pomazánku, ale pak se po ní jen zaprášilo a především v bříšku těch kuchtíků, kteří nejvíc vykřikovali, že ryby nejí. Ve školní jídelně jsem si všimla jídelníčku, nad kterým mi srdce zajásalo, neboť tak pestře sestavený jídelníček nemají ani některé restaurace. O pitmen režimu byla radost s dětmi hovořit. Mnohé z nich pijí vodu a ty, které mají rády sladké nápoje, se nechaly inspirovat.

ZŠ a MŠ Stará Červená Voda 24.2.2017

Projektový den v ZŠ a MŠ Stará Červená Voda byl úžasný. V této maličké škole nedaleko Jeseníku jde vidět, jak se mají děti rádi, velmi mě potěšila jejich výborná spolupráce díky které vytvořily dokonalé mňamky. Zapojili se i paní učitelky, které tak načerpaly spoustu inspirace. Celý den probíhal v duchu dobré nálady a radosti z výsledku. Na zdraví jsme si připíjeli čistou vodou. 

ZŠ Litvínovská, Praha 23.2.2017

Děti ze 4. třídy, kde jsem dnes projektový den dělala byly moc překvapené jak dobře chutná avokádová pomazánka a dnes se fakt povedla na 1*, správně vyzrálé avokádo, dochucení tak akorát, prostě paráda. Pořádně jsme to avokádo také prozkoumali a děti si schovaly jeho pecku a pokusí se napěstovat rostlinku, tak jsem zvědavá, jestli bude mít škola na Proseku do léta novou tropickou výzdobu.

MŠ U Zámku Chlumec nad Cidlinou 22.2.2017

Děti byly úžasné, parádně spolupracovaly, byly moc šikovné a hlavně je to moc bavilo. Připravily si pomazánky a společně s lektorkou hovořily o vhodných potravinách a nápojích. Zapojte i své děti do vaření, překvapí vás, jak moc jsou šikovné a vůbec jim nedělá problém vyzkoušet nové suroviny, které neznají. Když si jídlo připraví samy, nebo se alespoň podílí na přípravě, s o to větší chutí si na hotovém jídle pochutnají.

ZŠ Zárubova Praha 22.2.2017

Projektový den v ZŠ Zárubova byl velmi pestrý! Děti nejprve prostestovaly proti čočce i červené řepě, ale pak byly z obou pomazánek nadšené, jak skvěle můžou chutnat pomazánky z tak neoblíbených surovin, když se připraví s chutí, nadšením, dochutí zeleninkou a milým úsměvem. Tuňáková pomazánka opět zmizela v bermudském troúhelníku. Klukům chutnala tak moc, že skoro nic nezbylo na ochutnávku pro ostatní.

ZŠ a MŠ Čisovice 20.2.2017

Dnešní den v Čisovicích se opět vydařil. Škola je vyjímečná tím, že je menší, tudíž tam panuje velmi přátelská a domácí atmosféra. O pitném režimu jsme vedli diskuzi, neboť děti byly velmi aktivní a moc dobře věděly, že se má pít čistá voda a také, že sladké není jídlo na každý den. Opravdu byly šikovné a projektový den se vydařil na jedničku 🙂

                                                                               ZŠ a MŠ Zlatníky – Hodkovice 10.2.2017

Malá škola, zaměřená na individuálnější přístup k dětem, neboť ve třídách je nižší počet žáků, což zaručuje větší pozornost a péči od pedagodů. Ve škole panuje přátelská a tzv. domácí atmosféra. Děti jsou šikovné a o zdravé výživě věděly i spoustu věcí, znaly potraviny a krásně spolupracovaly.

                                                                                  8.2.2017 ZŠ a MŠ Řečice

7. 2. 2017 ZŠ Provodov u Náchoda

Na této krásné vesnické škole byla velká radost pracovat s dětmi 4.třídy. Při rozhovorech o obsahu cukru v potravinách a nápojích samy hledaly alternativy, Věděly, že cukru je potřebný k energii na sport a na život, ale vyjmenovaly několik přirozených zdrojů. Větrníky z letáků o pitném režimu pak přenechaly menším dětem ze 2. ročníku. Odpolední přednáška pro rodiče byla na této škole také velmi příjemná, plná otázek a skvělých reakcí.

   

                                             

                                                                               6.2.2017 ZŠ Ratibořické hory

                                                                                 

30.1.2017 – ZŠ V Domcích Trutnov

Tyto krásné materiály máme k dispozici od Státního zdravotního ústavu. Jsou určené pro práci s dětmi ve školách.  V této škole s nimi chce pracovat paní učitelka v rámci programu o zdraví. V průběhu celého dopoledne jsme se s dětmi bavili o důležitosti pití vody, o souvislostech složení potravin s jejich zdravím.

27.1.2017 – Fak. ZŠ Mezi školami Praha

Do této školy se lektorka vrátila po letech a připadala si, jako by se vrátila do dětství. Stejný typ jídelny, stejné třídy i chodby, prostě nostalgie….
Někdy je to fajn zavzpomínat na staré dobré, ale některé zlozvyky a nešvary je potřeba nahradit novými návyky, které zdraví prospějí. Právě proto má smysl ukazovat dětem, že zdravá a pestrá strava je i chutná.

26.1.2017 – ZŠ Čísovice

Děti byly opět velice šikovné, třída byla namíchaná s dětí 3 – 5. ročník. Děti si vzájemně pomáhaly, byly k sobě ohleduplné. Se zkušenou lektorkou probíraly složení potravin a hledaly v nich zdroj energie. Zjistily, že není potřeba si do stravy přidávat cukrovinky, plné chemie a přidaného cukru ani sirupy.

25.1.2017 – Fakultní ZŠ Otokara Chlupa Praha

I na této škole proběhla diskuse s dětmi ohledně obsahu cukrů v potravinách. Při výrobě svačin se bavili s výživovou poradkyní o přirozených zdrojích sacharidů i v potravinách, ze kterých vyráběly svačiny. V průběhu dopoledne si připomínaly správný pitný režim. Používaly k tomu materiály vydané Státním zdravotním ústavem, které si děti mohly pak odnést i domů.

24.1.2017 – MŠ Dittersdorfova Jeseník

Lektorka pro děti opět připravila povídání o nápojích a nabídla jim ochucenou vodu citronem a bylinkami. Děti byly nadšené a při výrobě svačin, kterou zvládaly velmi šikovně, vypily několik džbánků takto ochucené vody.

23.1.2017 – ZŠ Kostelec nad Černými lesy

V této škole výživová poradkyně s dětmi hlídala kvalitu i množství pitného režimu v rámci celého dopoledne při výrobě svačinek. Děti, které měly ve svých lahvičkách přeslazené nápoje si je ochotně vyměnily za vodu a v průběhu výroby svačinek ji bez problémů upíjely.

23.1.2017 –  ZŠ V Domcích Trutnov

Tyto děti ze druhé třídy studují pod vedením lektorky, co je to „Energie v rovnováze“. Z čeho mohou energii získat a na co jim vystačí. Porovnávají vhodné potraviny a nevhodné. Hovoří o tzv. Přirozených zdrojích cukrů a přidaných cukrech. A také je zajímá téma „pomalých a rychlých“ cukrů.  Celé dopoledne vyměnily své nápoje za vodu. Je však příjemným zjištěním, že mnoho z nich již považuje vodu za běžné pití a nosí si ji v lahvičkách do školy. Je to o návyku a vedení v rodinách. Věříme, že i v těch, kteří do teď pily jen sladké, zůstanou informace o vodě a cukrech a dříve či později je využijí pro své dobro.

23.1.2017 –  MŠ Tyršova Jeseník

Děti v této škole byly úžasné, velmi vnímavé a nadšené. Měly přehled o zelenině i ovoci.

Slova lektorky: „Co mě velmi potěšilo byla jejich reakce na pití vody – většina odpověděla, že ji pijí doma a mají ji moc rádi. Připravila jsem jim citronovou vodu s meduňkou a vypily se 4 džbánky – neustále si chtěli přidávat :)“

18.1.2017 – ZŠ V Domcích Trutnov

„Na zdraví“ … to není jen prázdné heslo pro tyto malé děti ze druhé třídy. Moc dobře už chápou, na co si přiťukly čistou vodou. A jak pečlivě studovaly, kolik cukru je v jakých potravinách! Nevěděly to. Málo se s dětmi mluví o tom, co potraviny obsahují a jak to ovlivňuje jejich zdraví. A přitom ony by se pak lépe mohly rozhodovat. Přece si nebudou vědomě škodit!

12.1.2017 – ZŠ Český Brod

Školní jídelna a škola jsou zajímavé především tím, že pro děti vaří z kvalitních surovin a vždy volí zdravější varianty jídel.

Pořádají pro ně různé zahraniční týdny např. španělský a italský týden v jídelně (vaří opravdu typická jídla k dané zemi)

Děti jsou v této škole vedeny ke zdravějšímu stravování.

Slova lektorky Michaely Nehasilové: “Pitný režim jsem udělala způsobem, že jsem se dětí zeptala, co běžně pijí, co mají rády atd. a jestli se mnou chtějí pít celé dopoledne vodu a pily.”

 

12.1.2017 – ZŠ V Domcích Trutnov

V této škole jsou děti velmi vnímavé a rádi se učí nové věci. S velkým zájmem přicházejí na to, z čeho se vlastně skládá tělo a jakou souvislost má jeho skladba se skladbou jídla a pití. Neváhaly a hned začaly pít vodu. Pečlivě studovaly materiály od SZÚ o množství cukru v některých „běžných“ potravinách. Na letáčcích je i návod, jak tyto přeslazené potraviny nahradit přirozenými zdroji energie, které tito druháčci k životu určitě potřebují hodně.