Kritéria pro jednotlivé kategorie potravin

Vybíráme s vámi potraviny se sníženým obsahem cukru, specifikaci výběru uvádíme pro jednotlivé kategorie potravin.

Na 100g hotového výrobku:

Zpracované ovoce a zelenina
Maximální celkový obsah sacharidů: 15g
Z toho maximálně cukry: 12g
–    přesnídávky, ovocné pyré, sterilovaná zelenina, kečup, …

Ořechy a olejnatá semena
Maximální celkový obsah sacharidů: 35g
Z toho maximálně cukry: 6g
–    ořechy, semínka, ořechová másla…

Luštěniny
Maximální celkový obsah sacharidů: 65g
Z toho maximálně cukry: 4g

Obiloviny, cereálie
Maximální celkový obsah sacharidů: 80g
Z toho maximálně cukry: 20g
–    obiloviny, müsli, cereálie, cornflakes…

Mléčné výrobky
Maximální celkový obsah sacharidů: 13g
Z toho maximálně cukry: 13g
–    jogurty, tvarohy, zakysané mléčné výrobky, mléka…

Chléb
Maximální celkový obsah sacharidů: 60g
Z toho maximálně cukry: 5g

Běžné pečivo
Maximální celkový obsah sacharidů: 60g
Z toho maximálně cukry: 6g
–    rohlíky, bagety, housky, dalamánky…

Jemné pečivo
Maximální celkový obsah sacharidů: 60g
Z toho maximálně cukry: 15g
–    šátečky, vánočka, loupáky…

Trvanlivé pečivo
Maximální celkový obsah sacharidů: 80g
Z toho maximálně cukry: 10g
–    pufované chleby, knekebroty, tyčinky

Zdravější formy sladkostí a dezertů
Maximální celkový obsah sacharidů: 70g
Z toho maximálně cukry: 20g

Nealkoholické nápoje
Maximální celkový obsah sacharidů: 11g
Z toho maximálně cukry: 11g
–    nápoje, džusy, freshe

Ostatní potraviny
Maximální celkový obsah sacharidů: 80g
Z toho maximálně cukry: 12g
–    například pudinkový prášek…