Doporučená denní dávka (DDD)

Dle doporučení Společnosti pro výživu bychom v naší stravě měli hlídat spotřebu přidaných jednoduchých cukrů, což by mělo tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu. To by u dospělých lehce pracujících nemělo být více než cca 60 g na den, což představuje přibližně 15 kostek cukru. To je celkové množství cukru, které bychom neměli překračovat. Podstatné je myslet na to, aby v naší stravě byl současně dostatečný příjem polysacharidů a potřebné vlákniny, které bychom měli přijímat 25-30g. Vzhledem k tomu, že každý může mít rozdílný celkový energetický příjem z důvodu rozdílného pohlaví, složení těla, věku, fyzické zátěže, zdravotnímu stavu a celé řadě dalších faktorů, tak se množství maximální hodnoty pro příjem cukru může lišit. Toto množství nemusí představovat pouze řepný nebo třtinový cukr, ale i další jednoduché cukry, které mají sladkou chuť, a také ty obsažené v ovoci či zelenině.

Zmíněné množství můžeme přijmout v různých potravinách, které cukry mohou obsahovat přirozeně jako např. neochucené mléčné výrobky, ovoce, zelenina nebo se mohou přidávat navíc za účelem oslazení např. ve sladkých nápojích, ochucených mléčných výrobcích, cereáliích, sušenkách, oplatkách, sladkostech aj. Na obale je možné jejich obsah najít v tabulce průměrných výživových hodnot na 100g výrobku nebo přepočítané na porci, což někdy může být jiné množství, než skutečně konzumujeme.

Z výživového hlediska je pro nás výhodnější konzumovat cukry, které jsou přirozenou součástí naší stravy, jelikož nám poskytují i další hodnotné živiny. V ovoci a zelenině přijímáme vitamíny, minerální látky a vlákninu, neochucené mléčné výrobky jsou kvalitním zdrojem vápníku, plnohodnotných bílkovin a dalších látek. I přes pozitivní přínos těchto potravin můžeme někdy nevědomě či dokonce v dobré víře přijmout nadměrné množství cukru v ovoci zejména přes letní sezónu, dále v odšťavněných džusech, které připravíme z velkého množství ovoce, které bychom běžně za den nezkonzumovali a v některých druzích zeleniny s vyšším obsahem cukru jako např. meloun. Vhodnější variantou ovocných šťáv jsou smothie, které se nepřipravují z tak velkého množství ovoce a obsahují také velmi potřebnou vlákninu, která se při odšťavnění většinou odstraní. Případně je vhodné šťávy dostatečně naředit a tím snížit koncentraci. Vhodnou pomůckou je držet se doporučení o konzumaci 200g ovoce a 400g zeleniny za den a hlídat si pestrost a střídat jednotlivé druhy.

Mnohem snazší je však přesáhnout doporučení o příjmu cukru v různých výrobcích a pochutinách. Zdrojem nadměrného množství cukru jsou zejména slazené nápoje, džusy, bonbony, cukrovinky, oplatky, sušenky, cereálie, müsli a slazené mléčné výrobky.

Doporučení

Proč potřebujeme cukr

Cukr je pro náš organismus rychlým zdrojem energie, který můžeme využít k pohybové aktivitě, mozkové činnosti a k celé řadě dalších pochodů. Cukry jsou tedy rychlým palivem pro naše tělo, které je dobré ihned využít. Zásadní nevýhodou však je jeho snadně dostupný nadbytečný příjem, který pokud bezprostředně nevyužijeme pro činnost organismu, tak se nám následně ukládá do rezervy v podobě zásob tělesného tuku. Tento mechanismus přispívá k hromadění tukové tkáně v našem těle a podílí se na vzniku či rozvoji nadváhy a obezity.

Čím cukr nahradit

Tento bod se těžko vytváří, jelikož cukr = veškeré mono a disacharidy se sladkou chutí jsou označovány termínem cukry, takže jejich jednotliví zástupci jsou v podstatě mezi sebou různými variantami, takže nahradit je můžeme v podstatě sladidly (ať už energetickými nebo neenergetickými viz záložka sladidla) – obsah by mohl být shodný s alternativami cukru

Jaké potraviny s mírou (kde bychom cukr nečekali, sice můžeme sladit medem, ale tam je taky jednoduchý cukr… atd) – všeho s mírou, dodržovat příjem do 10% z celkového energetického příjmu jednoduchých cukrů. To množství se tedy odvíjí od celkové přijaté energie ve stravě. Z toho tedy vyplývá potřeba vhodně sestaveného jídelníčku.