Cukr a obezita

Cukr a obezita

Problematický může být nadbytečný příjem cukrů, který bez následného využití pro činnost organismu naše tělo ukládá do rezervy v podobě zásob tuku. Tento mechanismus přispívá ke zmnožení tukové tkáně a podílí se na vzniku či rozvoji nadváhy a obezity. V povědomí lidí dlouho přetrvával strach výhradně z nadbytečného příjmu tuků ve stravě v souvislosti s nadměrnou hmotností. Přesto přemíra cukrů ve stravě má neméně významný vliv na přibírání hmotnosti. Značné riziko je ve snadné dostupnosti potravin s vysokým obsahem cukru a možnosti konzumace jejich velkého množství v krátkém čase bez následného výdeje energie při pohybové aktivitě. Také může být problematická konzumace potravin, které jsou všeobecně vnímány jako „zdravé“, ale mohou v nadměrném množství stejným způsobem podporovat nárůst hmotnosti. Mohou to být např. celozrnné sušenky či oplatky, müsli, müsli tyčinky, ale také nadměrné množství ovoce, sušeného ovoce, výrobků ze zpracovaného ovoce a džusů, které obsahují velké množství cukru.