Aktuality

V Dobrém ránu o iniciativě hovoří garantka Martina Korejčková. Podívejte se na video v odkazu níže:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/317291310020079/?video&index=561644#video

Na portálu Žena in se píše o iniciativě Nemoccukru…

http://zena-in.cz/clanek/zapojte-se-do-souteze-s-www-nemoccukru-cz-a-vyhrajte-10-000/kategorie/zdravi/rubrika/zdravi

 

 

 

 

 

 

 

Časopis Moje zdraví – červnové číslo…

 

…vyzývá své čtenáře ke sledování našeho webu a k soutěžení a zasílání tipů na výrobky s nízkým obsahem cukrů.

 

 

 

 

 

 

Food revolution day podle Jamieho Olivera 19.5.2017 v Praze

Na této krásné akci pro děti jsme se také účastnili s iniciativou Nemoccukru. Děti měly možnost ochutnat nápoj bez cukru a bez chemie. Zároveň také poznávaly na obrázcích „zdravá“ a „nezdravá“ jídla a odhadovaly, kolik v nich asi může být kostek cukru. U některých výrobků byly velmi překvapené a bylo na nich vidět, že neměly vůbec tušení, kolik cukru jedí. Věříme, že tyto kroky vedou k informovanosti na správných místech a osvěta mezi dětmi má velký smysl.

 

 

 

 

Náš tip do časopisu Květy č. 21

 

 

 

 

 

 

iniciativa v pořadu ČT SAMA DOMA

25. dubna 2017

 

Nutriční terapeutka a garantka iniciativy Nemoccukru Martina Korejčková dnes hovořila v televizi o cukru. Podívejte se a poslouchejte v 2:20 minutě a ve 32. minutě. Společně s ní tam vařila Michaela Nehasilová – připravovala moučník bez cukru a pomazánku z avokáda. Na ní se podívejte ve 13:50 minutě a na výsledky jejího tvoření v 1:14:19 minutě.

 

                  Zde je odkaz na pořad: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/chat/6756/

 

 

 

 

 

 

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ V PLZNI

21. dubna 2017 v OC Plaza

 

Nutriční terapeutka a garantka iniciativy Nemoccukru Martina Korejčková se ho zúčastnila se studenty SZŠ a VOŠZ Plzeň oboru diplomovaný nutriční terapeut. Měli  připravené stanoviště na téma „Kolik rychlých cukrů denně sníte?“. V rámci této aktivity propagovali iniciativu NeMocCukru, vč. soutěže a také  rozdávali materiály od SZÚ, týkající se obsahu cukru v potravinách a energie z nich získané. Další stanoviště se zaobírali první pomocí, samovyšetřením prsu, diabetologickou poradnou, správnou technikou čištění zubů atd.

 

                  

 

 

 

 

 

 

8.4.2017 FOOD21 NEJVĚTŠÍ KONFERENCE O DĚTSKÉ VÝŽIVĚ V ČR

Na pódiu se vystřídalo několik předních odborníků na dětksou výživu a většina se shodla na několika základních bodech. Jedním z nich byla potřeba pohybu pro děti a dalším, neméně důležitým tématem bylo množství cukru v dětské stravě. I v závěrečné panelové diskusi Ivana Bednářová hovořila o vážném problému v dětské výživě, kterým bezpochyby je množství jednoduchého cukru, který má za následek velké výkyvy ve výkonu, náladě a aktivitě dětí. Příkladem pro děti je samozřejmě rodina a stravovací návyky rodičů jsou přenášeny do dalších generací.

                                             

 

 

28.3.2017 TV SAMA DOMA

Malé vaření s Ivou Víravovou bylo zaměřeno na pečení bez cukru. Můžete také vyzkoušet dle tohoto receptu a přitom nemusíte dodržovat přesné gramy. Jen zapojte vlastní fantazii a chutě.

BANÁNOVÉ MUFINY

Smíchejte rozmačkané banány, nakrájená jablka a ořechy, přidejte celozrnnou mouku (např. špaldovou), mandlovou mouku, vejce, olej a trochu kvalitního kypřicícho přípravku. Můžete ochutit vanilkou, kokosem, dobrou čokoládou. Konzistence by neměla být příliš tuhá. Naplňte do košíčků a pečte asi při 175 stupních. Ozdobit můžete ještě navrch tvarohem, ochuceným javorovým nebo švestkovým sirupem.

 

ČOČKOVÉ SUŠENKY

Rozmixujte vejce s javorovým či jiným sirupem a přidejte asi 1/4 hrnku změklého másla. K tomu rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládu, vanilku, špetku sody a 1/4 lžičky kypřícího přípravku. Poté přimíchejte 1/2 hrnku mouky z červené čočky a nasekanou čokoládu. Udělejte kuličky a na pečícím papíře je na plechu lehce rozmáčkněte vidličkou. Pečte asi 8 minut na 175 stupňů.

SEMINÁŘ 1.3.2017 byl opravdu pestrý.

Bohaté přednášky na téma strava, „pamlsková vyhláška“, hodnocení projektových dnů, upevnění metodiky se zařazením tématu Nemoccukru. Výživové poradkyně velmi oceňují tuto iniciativu a se zaujetím zařazují do projektových dnů.

Plán projektových dnů na školách na březen prozatím dosáhl čísla 15! Máme aktivní lektory a zájem škol stále vzrůstá.

– Seminář pro výživové poradce a nutriční terapeuty – témata: Pamlsková vyhláška, Zdravá kantýna, iniciativa NeMocCukru

Program semináře Pestrá strava 1.3.2017

Pracujeme s krásnými materiály vydanými Státním zdravotním ústavem. 

Na ZŠ při projektových dnech hovoříme s dětmi vždy o obsahu cukru v potravinách a nápojích, o jeho vlivu na zdraví a energii. Materiály k tomu vytvořené jsou pro děti lehce pochopitelné a jako edukačí pomůcka výborně využitelné i při dalších tématech ve školách přímo s učitelkami nebo učteli. 

       

Projekt „Pestrá strava“ je hlavním partnerem iniciativy NeMocCukru.

Více informací o projektu najdete na www.pestrastrava.cz a na www.ceff.info